ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ


Μύκονος
+30 210 6828077-8

Εξοχική κατοικία στην Μύκονο

Η συγκεκριμένη εξοχική κατοικία βρίσκονται στον Άγιο Πέτρο, στην Άνω Μερά της Μυκόνου. Το οικόπεδο έχει νότιο προσανατολισμό και έντονη κλίση καθώς βρίσκεται σε λόφο με το υψηλότερο σημείο να βρίσκεται στην πλευρά του δρόμου. Η μορφολογία του κτιρίου εναρμονίζεται με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων.

Η κατοικία επεκτείνεται σε τρία επίπεδα, ακολουθώντας την κλίση του φυσικού τοπίου. Η είσοδος και της κατοικίας βρίσκεται στην βόρεια όψη υπό στεγασμένο θόλο, στον κεντρικό άξονα μεταξύ καθιστικού και τραπεζαρίας. Τα μεγάλα ανοίγματα στις όψεις επιτρέπουν οπτικές φυγές προς την θάλασσα που επεκτείνεται μέχρι τον ορίζοντα. Mε το Αιγαίο πέλαγος λειτουργώντας ως φόντο, η πισίνα αναπαράγει τα κυρτά σχήματα των κόλπων του νησιού αποκτώντας καθάυτό τον τρόπο πρωταγωνιστική ιδιότητα στην αρχιτεκτονική σύνθεση, ενώ παράλληλα εναρμονίζεται και με τις κυρτές γραμμές οι οποίες προκύπτουν από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μυκόνου. Η κυρτότητα της γεωμετρίας της πισίνας μεταφέρεται και στο εξωτερικό καθιστικό το οποίο περιβάλεται από την υπερχείληση της πισίνας σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο. Οι ημιυπαίθριοι χώροι οι οποίοι συνδέουν την πισίνα με τους κυρίους χώρους της κατοικίας είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να προστατεύονται από τους ισχυρούς ανέμους του νησιού.

Ενώ η σύνθεση με λευκούς όγκους διαφορετικών υψομετρικών διαστάσεων μοιάζει αυθαίρετη, στην πραγματικότητα η τοποθέτησή τους προκύπτει από την κλίση του φυσικού εδάφους. Το κυρίαρχο λευκό χρώμα της κατασκευής διασπάτται από μία βάση από πέτρα στο χαμηλότερο επίπεδο της κατοικίας καθώς και από την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Κάνοντας χρήση της τοπικής πέτρας του νησιού, η κατοικία εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον που την περιτριγυρίζει.