ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ


Φιλοθέη, Αθήνα
+30 210 6828077-8

Κατοικία στη Φιλοθέη, Αθήνα

Η κατοικία σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας.

Στη διαδικασία της σύνθεσης σημαντική παράμετρος ήταν η προσαρμογή του κτιρίου στο υπάρχον οικόπεδο, που είχε μεγάλη υψομετρική διαφορά με τον δρόμο. Το σπίτι είχε ως βασική αρχή σύνθεσης την δημιουργία ενός κελύφους σε σχήμα Γ. Κλειστού μορφολογικά ως προς το δρόμο αλλά ανοιχτού και διάτρητου ως προς το εσωτερικό του οικοπέδου. Έτσι δημιουργήθηκε στη βορειοανατολική πλευρά, προς το δρόμο,μια πιο στιβαρή όψη με λιτές αλλά και έντονες γραμμές , με μικρά ανοίγματα, H εσωτερική πλευρά του Γ που αντικρίζει τον εσωτερικό κήπο με την πισίνα -την καρδιά του σπιτιού- διακρίνεται απο μεγάλα ανοίγματα που επιτρέπουν στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού να ενοποιείται με τον εξωτερικό. Κύριο χαρακτηριστικό της σύνθεσης των χώρων του ισογείου είναι η ρευστότητα των ορίων μεταξύ τους και το γεγονός οτι η κίνηση του χρήστη ρέει απο τον ένα χώρο στο άλλο.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι το ξύλο , το μάρμαρο και ο σοβάς. Το σπίτι “εδράζεται” σε μια μαρμάρινη βάση. Από το ισόγειο και πάνω το χρώμα του σοβά μεταξύ άσπρου και πιο σκούρου κάνει ένα παιχνίδισμα μεταξύ των εσοχών των κτιρίου ,αναδεικνύοντας τις λιτές γραμμές του.

Στο εσωτερικό επικρατεί ένα διάλογος μεταξύ του ξύλου, του λευκού και των σκούρων χρωμάτων στην επίπλωση, που προκαλούν αντιθέσεις. Ο φωτισμός χρησιμοποιείται φειδωλά μόνο για να αναδείξει τις αρχιτεκτονικές γραμμές των χώρων.

Τέλος, τα στοιχεία του νερού και ο κήπος με την χαρακτηριστική τροπική φύτευση, αντικατοπτρίζουν την στενή σχέση των ιδιοκτητών με τη Λατινική Αμερική.