ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ


Εκάλη, Αθήνα
+30 210 6828077-8

Κατοικία στην Εκάλη, Αθήνα

Σε ένα οικόπεδο με πολύ ήπια κλίση, σχεδιάστηκε μια κατοικία για να καλύψει τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κατοικίας είναι ότι όλοι οι κύριοι χώροι διημέρευσης και υπνοδωματίων διαρθρώνονται σε ένα επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα όλοι έχουν επαφή με το κήπο που τους περιβάλλει. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει μια οπτική συνέχεια και ενοποίηση των εξωτερικών χώρων με τον εσωτερικό.

Η κατοικία περιβάλλεται από το φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα δομείται και γύρω από αυτό, καθώς όλοι οι χώροι διημέρευσης (είσοδος-καθιστικό-τραπεζαρία) αρθρώνονται -διατάσσονται γύρω από ένα κεντρικό πυρήνα, το αίθριο. Το αίθριο, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία νερού και πρασίνου, είναι κύριο σημείο αναφοράς μέσα στο σπίτι.

Μορφολογικά, οι λιτές γραμμές του κτιρίου τονίζονται ακόμα περισσότερο από το λευκό χρώμα μέσα στο πευκόφυτο οικόπεδο. Στην νότια όψη η οριζόντια γραμμή του προβόλου που γίνεται επιφάνεια, περίβλημα, όριο, είναι ο τρόπος της επαφής του κτισμένου με την γη. Αυτός ο μεγάλος πρόβολος δημιουργεί εξωτερικούς στεγασμένους χώρους.

Τέλος σε αντίθεση με την νότια όψη, τα πίσω βορεινά τμήματα του σπιτιού που περικλείουν τα υπνοδωμάτια έχουν μια πιο κυβική συνθετική αντιμετώπιση όγκων.

Το υγρό στοιχείο είναι πάντα παρόν, συμβάλλοντας σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα που διακρίνει την κατοικία.